Het abonnement is één centrale plek waar netwerk, praktische handvatten en expertise samenkomen. De ideale plek om een eerste stap te zetten naar een toegankelijk recreatiebedrijf. Mijn community Toegankelijke Recreatie zorgt ervoor dat uw locatie of activiteit voor iedereen toegankelijk is.
Het abonnement bestaat uit:
Karin Stiksma helpt u, als expert en matchmaker, verder. Mét duidelijke informatie en helderheid.
Het toegankelijk maken van uw onderneming begint bij inzicht: waar kunt u uw bedrijf optimaliseren?
Als u zelf geen beperking heeft– en uw omgeving ook niet -, kan het soms lastig zijn om te weten waar iedereen behoefte aan heeft. Ook omdat er heel veel verschillende beperkingen zijn. Als vrijetijdwetenschapper geef ik vooral aandacht aan plezier en ontspanning. Iedereen heeft iets anders nodig. Waar legt u dan focus op? Waar begint u überhaupt?
Daarom werkt Joint Projects met een rebellenteam: 10 ervaringsdeskundigen die álles weten over toegankelijkheid. Deze groep komt samen met mij een dag(deel) op uw locatie, beleeft uw attractie en signaleert wat ze nodig hebben. Dus weet u niet waar u moet beginnen? Dan weten deze mensen dat wel.
We kijken door de bril van de 3 knoppen van Joint Projects: 1. Attractie/accommodatie, 2. Infrastructuur, en 3. Medewerkers.
Dit is een sessie waarbij Karin Stiksma in één dagdeel samen met het MT als opmaat kijk naar een inclusieve strategie. We verkennen samen waar ‘haakjes’ zitten in de huidige strategie en de bedrijfsvoering om toegankelijkheid handen en voeten te geven in de praktijk. Geschikt voor als u behoefte heeft aan helderheid, richting en expertise.
Op basis van een inclusieve strategie kan het MT bewust keuzes maken over welke aanpassingen ze willen doen. Bijvoorbeeld over het wel of niet plaatsen van een lift of juist andere aanpassingen doen die meer impact hebben. Hierbij kunnen we ook kijken naar uitbreidingen, nieuwe attracties en renovaties.
Ook realisatie van toegankelijke bewegwijzering is een product dat ik samen met Jora Vision ontwerp en maak. Hierin geven we focus aan het inclusief ontwerpen en maken van bewegwijzering in het park, zodat deze voor iedereen toegankelijk is.
Iedere doelgroep heeft een andere informatiebehoefte en een andere manier van vergaren van informatie. Joint Projects heeft een modulair basis ontwerp voor een ‘Visitor Accessibility Center’ zodat iedere gast op de goede manier ontvangen kan worden gedurende de gehele customer journey.
Dit is de juiste stap naar een nieuw niveau van uw organisatie. Door samenspel van de Rebellen en professionele experts kijken we naar de mogelijkheden van nieuwe attracties. Hierdoor lopen technische aspecten hand in hand met de sociale ingangskenmerken van mensen met een beperking.
Wegens mijn werkervaring, studie en netwerk kan ik u uitstekend helpen bij advies op maat.. Mocht u hier behoefte aan hebben of weet u niet welke dienst het beste bij u past? Neem dan vooral even contact op.
‘Leuke creatieve manier van visiebepaling’.
‘Strak programma, mooi resultaat’.
‘Goed hoe de aanpak gezamenlijk wordt vormgegeven’.
‘Gezamenlijk belang zien van de cliënt’.
‘Enthousiasme waarmee iedereen hier bijdraagt’.
‘Eenvoud, daadkracht, samenwerken, humor’.
Vanuit mijn studies Vrijetijdwetenschappen en Internationale Master Programme in European Leisures Studies, breng ik een combinatie van een bedrijfskundige, psychologische en sociologische achtergrond in. In mijn loopbaan heb ik verschillende functies bekleed, zowel publiek als privaat en zowel nationaal als internationaal. Van locatiemanager, interim manager, marketing director tot directeur-bestuurder en toezichthouder.
In elke rol zit mijn meerwaarde in het inbrengen van zowel inhoudelijke thema’s als in de benchmark die ik door mijn brede ervaring nationaal en internationaal tot mijn beschikking heb. Ik breng altijd ‘inclusie’ als thema in.
Als toezichthouder ben ik vooral geïnteresseerd in de intrinsieke motivatie van bestuurders en hun kwaliteiten. Dat is belangrijker dan alleen cijfers. Het draait om verantwoordelijkheid nemen en verbinding realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat ik als vrouwelijke toezichthouder daarin een ander geluid laat horen dan een man.
Als directeur-bestuurder was ik in een complex krachtenveld eindverantwoordelijk voor 80 medewerkers en een omzet van € 4.5 mln.
Als interim manager help ik organisaties bij het ontwerpen en uitvoeren van geplande veranderingen. Ik geef de kaders aan, ga de dialoog en de verbinding aan met de professionals. Zo kunnen we samen zoeken naar innovatie.
Als marketing director bij een makelaar in Tokio was ik verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van het marketingbeleid voor expats van buitenlandse bedrijven.
Als locatiemanager was ik verantwoordelijk voor de aansturing van het MT en voor de dagelijkse gang van zaken binnen een woon-zorgcentrum. Ook zette ik de Zorgalliantie (dZA) op.
Opdracht
Verzorg een sessie waarin de Board of Directors inspiratie krijgt van best practices van toegankelijke attractieparken en dagattracties wereldwijd; door een nieuwe ‘bril’ kijkt naar het bestaande aanbod; en kansen ziet voor herijking van de strategie en het beleid, voor nieuwe productmarktcombinaties en strategische partnerships.
Resultaat
Opdracht
Voer een pré scan uit zodat Kontour Vastgoed een algemeen beeld krijgt van de doelgroepen die passen bij de verdieping van uw brand PUUR Exloo; globaal zicht krijgt op de markt van toegankelijke vakantiewoningen in het luxe segment; en grofweg zicht krijgt op de ingrediënten van een nieuw onderscheidend aanbod in de markt van luxe vakantiewoningen.
Resultaat
In 2008 vond in Apeldoorn het internationale cultuur- en landschapsevenement Triënnale plaats. Er waren grote attracties voor het cultuur-recreatieve publiek. En ook activiteiten voor en door Apeldoorners.
Opdracht
Zet een programma op waarin de eigen inwoners van Apeldoorn betrokken worden bij het Triënnale evenement.
Resultaat
Een programma ‘Kleur Apeldoorn Mee!’ bestaande uit 3 projecten:
Woningcorporaties lieten in samenwerking met 40 kunstenaars, bewoners en ondersteund door een welzijnsorganisatie, 100 kunstzinnige uitingen groeien in de dorpen en buurten van Apeldoorn. Samen met buurtbewoners hebben kunstenaars het groen in de buurt op de kaart gezet, verfraaiden zij de woonomgeving met kunst of deden ze aan straattheater.
Onder begeleiding van een sociaal werkbedrijf hebben ca. 20 mensen werkervaring opgedaan als conciërge, schoonmaker of suppoost bij The Royal Mile in park Berg & Bos.
Groepen bewoners gingen in 82 buurten en straten, verspreid over de stad en dorpen, aan de slag met hun omgeving. Hun activiteiten waren gevarieerd en hadden naast groene ook sociale, artistieke en cultuurhistorische aspecten. Het leverde een keur aan initiatieven op voor het mooier en leefbaarder maken van straten en buurten.