Binnen de community Toegankelijke Recreatie werken veel partijen samen om ook mensen met een beperking een dagje uit of een nachtje weg te kunnen bieden. Volgens initiatiefnemer Karin Stiksma hebben juist deze mensen het meest behoefte aan plezier en ontspanning. Ervaringsdeskundigen spelen een cruciale rol bij het proces. Stiksma: “Zij weten zelf het beste wat ze nodig hebben.”
Karin Stiksma is eigenaar van Joint Projects, een bedrijf dat zich richt op het verhogen van de inclusiviteit binnen de vrijetijdssector. “Ik wil graag wat betekenen voor mensen die wat anders of meer nodig hebben om plezier en ontspanning te ervaren,” vertelt Stiksma. “Het is prettig om die mensen een steuntje in de rug te kunnen geven.” Een jaar geleden richtte Stiksma de community Toegankelijke Recreatie op, een professioneel, zakelijk netwerk voor partijen op het snijvlak van toegankelijkheid en recreatie. De community ondersteunt recreatieondernemers om toegankelijk te worden, met alle kennis en mogelijkheden die er zijn.
Kruisbestuiving
“Heel veel partijen spelen een rol bij het toegankelijk maken van een dagje uit of een nachtje weg,” vertelt Stiksma, “zoals fabrikanten, recreatieondernemers, belangenbehartigers, de overheid en het onderwijs.” Wanneer een organisatie abonnee wordt bij de community kunnen werknemers op een forum vragen stellen en kennis uitwisselen. Ook krijgen ze onder meer toegang tot een kennisbank met best practices, een toolkit en onderzoeksrapporten. Daarnaast is er maandelijks de Digital Wake Up: een vroege online sessie waarbij allerlei stakeholders van verschillende sectoren van elkaar kunnen leren. “Ik geloof erg in kruisbestuiving,” vertelt Stiksma. kruisbestuiving,” vertelt Stiksma. “Een museum kan bijvoorbeeld heel veel leren van de ervaringen van een bioscoop.”