Community Toegankelijke Recreatie van start

Op 1 februari 2021 ging de community Toegankelijke Recreatie online. Initiatiefnemer is Karin Stiksma van Joint Projects die al ruim een jaar met veel enthousiasme aan de opstart van de community werkt. En met succes want naast veel prominente partijen uit de zorg en leisure financierden het ministerie van VWS
en het Bartiméus Fonds, de Zonnebloem, het Gehandicapte Kind, HandicapNL en VNO-NCW/MKB NL de opstart.

Karin Stiksma is in haar werkzame leven, na een studie vrijetijdswetenschappen en internationale masteropleiding Programme in European Leisure Studies, vooral actief geweest in de publieke sector. Ze heeft veel gewerkt met mensen met beperkingen maar gooide anderhalf jaar geleden het roer om naar wat ze zelf als ‘de zonnige kant van de samenleving’ beschrijft. Daarbij wil ze haar sociale bewogenheid combineren met haar passie voor de leisure. Zij is die combinatie gaan verkennen en kwam erachter dat er nog heel wat stappen gemaakt kunnen worden om de vrijetijdssector toegankelijk voor iedereen te maken.

Nauwelijks beleidsaandacht voor toegankelijkheid
Bij toegankelijkheid hebben we meteen een beeld van rolstoelen maar Karin ziet dat veel breder: “Ik maak me hard voor het brede spectrum van mensen met een beperking, zowel fysiek, cognitief als zintuigelijk.” Het gaat om brede toegankelijkheid; fysieke toegankelijkheid, informatie toegankelijkheid, sociale toegankelijkheid, financiële toegankelijkheid en digitale toegankelijkheid. Haar eerste observatie van de vrijetijdssector rond toegankelijkheid leverde een gemixt beeld op: “Ik zag dat er veel gebeurde maar vooral ad hoc op projectniveau, het was versnipperd en het blijft vaak op middelmanagementniveau hangen.

Ze zag mooie initiatieven en bevlogen mensen, maar geen plek waar zowel ondernemers als ervaringsdeskundigen en experts op allerlei gebieden elkaar konden vinden. En als je toegankelijkheid vanuit het perspectief van beleidsmakers bekeek, was er helemaal geen aandacht voor de vrijetijdsbesteding van mensen met een beperking. “Alle aandacht en geld ging naar de primaire levensbehoeften rond werk, zorg en onderwijs”, stelt Stiksma. “Recreatie werd gezien als luxe. Mijn stellige overtuiging is dat recreatie noodzaak is, zeker voor mensen met een beperking.”
Stiksma is een gedreven dame met een missie: “Het kan niet waar zijn dat mensen met een beperking niet kunnen recreëren. Daar wil ik iets aan veranderen.” Ze heeft een plan gemaakt en haar bedrijf Joint Projects daarop ingericht. “Ik wil heel graag wat teruggeven aan de wereld.”

Toegankelijkheid op hoogste niveau aanpakken
Wie even met de bevlogen Stiksma praat, merkt al snel dat ze het niet heeft over het weghalen van drempels, ophangen van beugels of brede deuren. Zij vindt dat toegankelijkheid op het hoogste niveau moet worden aangepakt: “In de operatie kun je heel veel doen maar uiteindelijk moet de top van de organisatie er ook oog voor hebben. Pas dan vertaal je het in je hele bedrijfsvoering.

×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

Ik probeer je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat ik niet altijd direct kan reageren.

×