Fries Scheepvaart Museum trekt meer bezoekers door aanpassingen

In 2011 is het Fries Scheepvaart Museum flink verbouwd. Bij de verbouwing is veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Directeur Meindert Seffinga vertelt wat dat voor effect heeft gehad.

Monumentale trappen

Het museum is gevestigd in zes monumentale grachtenpanden in Sneek. In de jaren voorafgaand aan de verbouwing komen er steeds minder ouderen naar het museum. Vooral touroperators met groepen ouderen haken af. De reden? Slechts de helft van het museum is voor hun doelgroep te zien. De oude monumentale trappen zijn stijl en met rollators is het lastig de trappen te beklimmen. “Die trappen konden we niet verwijderen,” legt Seffinga uit, “maar door slimme oplossingen konden we het gebouw wel goed toegankelijk maken.”

Kosten van de aanpassingen vallen mee

Bij de verbouwing vraagt het museum aan de Commissie Integratie Gehandicapten, een adviesgroep van de gemeente, om mee te denken. Er worden veel aanpassingen gerealiseerd, waaronder een tweetal liften, verschillende hellingbanen die de niveauverschillen in de vloeren overbruggen en leuningen met de juiste dikte. Voor slechtzienden brengt het museum stippen op de vloer aan, die aangeven waar hellingbanen zijn. Ook komen er stickers op grote spiegels in de garderobe, zodat duidelijk is dat het geen doorgang is. Voor slechthorenden zorgt het museum voor een ringleiding bij de balie en in de gehoorzaal. Seffinga vertelt dat dergelijke voorzieningen soms helemaal niet zoveel kosten. “Vooral wanneer je dat afzet tegen het totaal van de verbouwingskosten.”

Prijzen voor toegankelijkheid

Na de verbouwing benadert het museum de touroperators opnieuw. Zij zijn blij met een nieuw uitje voor hun doelgroep. Daarnaast laat het museum aan diverse organisaties weten dat het voortaan goed toegankelijk is. Het museum ontvangt zelfs prijzen, onder andere van de gemeente Sudwest-Fryslan. Bij onderzoek van de ANWB komt het museum uit de bus als het best toegankelijke en meest gastvrije museum van Nederland voor mindervaliden.

Eerste jaar 49% meer bezoekers

Hebben de aanpassingen daadwerkelijk tot hogere bezoekersaantallen geleid? “In het eerste jaar na de verbouwing kwamen er 49% meer bezoekers. Daar zaten natuurlijk ook mensen bij die nieuwsgierig waren naar de verbouwing. Maar het effect was wel blijvend. We stegen van gemiddeld 22.000 bezoekers voor de verbouwing in 2011 naar 29.500 in de jaren daarna. Dankzij de exposities en activiteiten en de voorzieningen.”

Wees alert op wie je nu mist

“Elk museum wil graag gastvrij zijn,” stelt Seffinga. “Maar soms weet je niet dat je voor bepaalde mensen niet gastvrij bent, omdat deze mensen niet komen en dus ook geen commentaar leveren. Je moet daarom alert zijn op de mensen die níet naar het museum komen. Juist bij een herinrichting krijg je de kans deze mensen wel te bereiken en gastvrij te onthalen. Die kans moet je vooral niet voorbij laten gaan, want zoveel kost het allemaal niet. Het levert je tevreden klanten op, veel goodwill en ook nog eens meer bezoekers.”

 

Afbeelding: Condor3d, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

Ik probeer je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat ik niet altijd direct kan reageren.

×