Interactief museum in Wellington – Te Papa Tongarewa

Naar mijn mening één van de leukste musea van Nieuw-Zeeland: Te Papa Tongarewa. Ik hoorde lovende verhalen van iedereen over dit museum en ik wilde dat graag zelf ondervinden! Eenmaal aangekomen in Wellington, was ik mega enthousiast om het museum te betreden en zodoende werd het mijn eerste uitje in de stad.

Te Papa Tongarewa is een interactief museum gelegen in Wellington, over de flora en fauna van Nieuw-Zeeland, de Maori, de tweede wereldoorlog vanuit het perspectief van Nieuw-Zeeland en kunst. De tentoonstellingen wisselen geregeld.

Toen ik het museum binnenliep, wilde ik gelijk alles leren over wat het museum te bieden had. Ik word enorm enthousiast van musea, maar sommigen zijn ook een tikkeltje saai… Bij deze tentoonstellingen was dat allesbehalve het geval. Ik ben zelfs 2 keer naar dit museum geweest, omdat ik het zo leuk vond! Dat zegt genoeg lijkt me!

Geur, geluid, zicht en voelen

Te Papa Tongarewa probeert zoveel mogelijk zintuigen aan te spreken en het zo interactief mogelijk te maken. Er zijn verschillende manieren waarop je het museum kunt beleven. Ze maken gebruik van verschillende zintuigen: geur, geluid, zicht en voelen.

Ik krijg niet alles goed mee via mijn gehoor, dus voor mij is het inspelen op meerdere zintuigen een uitkomst! Het zien, ruiken en voelen compenseert dan mijn verminderde gehoor. Dat maakt dat je niet alles perfect hoeft te horen om alsnog een multi-zintuigelijke ervaring te hebben!

Aanpassingen voor een goede experience

Wat me heel blij maakte was dat er op veel plekken audiodescriptie aanwezig is, er zijn QR-codes met filmpjes met gebarentaal, er zijn audio guides en grotere teksten voor als je de kleine teksten niet goed kunt lezen.

In de liften is er braille aanwezig op de knopjes, er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten, er zijn koptelefoons te leen die ervoor zorgen dat er wat geluid wegvalt en er zijn ook rolstoelen te leen. Geleidehonden zijn ook toegestaan! Af en toe geven ze tours voor mensen met een visuele en auditieve beperking.

Het is fijn om te zien dat het museum niet alleen aanpassingen doet voor mensen in een rolstoel, maar kijken naar meerdere soorten beperkingen, zodat iedereen kan genieten op zijn eigen manier!

Het museum is ook nog eens gratis, wat fijn is, omdat Nieuw-Zeeland al duur genoeg is…

De toekomst

Er zijn dingen die nog beter kunnen, maar ze hebben al heel veel stappen gezet. Het zou fijn zijn als er overal audiodescriptie, QR-codes en grotere teksten aanwezig zijn, zodat iedereen alles mee kan krijgen. Nu is het nog niet overal. Ik hoop dat ze nog meer stappen zetten, zodat nóg meer mensen kunnen genieten van dit mooie museum, want je wilt het niet missen.

Ik heb enorm genoten en zou zo weer terug naar Nieuw-Zeeland gaan puur om dit museum nog eens te kunnen bezoeken.

×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

Ik probeer je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat ik niet altijd direct kan reageren.

×