Toegankelijk én veilig dagje uit

Iedereen moet mee kunnen doen, ook als je een lichamelijke beperking hebt. Dat is het principe van inclusiviteit waar de Zonnebloem zich hard voor maakt. Dus toen de grote dagattracties in Nederland onlangs een protocol schreven over hoe zij de anderhalvemeterregel hanteren, gaf de Zonnebloem daar, samen met een aantal belangrijke partijen, een aanvulling op.

Het protocol ‘Veilig Samen Uit’ was in eerste instantie bedoeld voor de grotere dagattracties en dierentuinen om te waarborgen dat hun gasten op anderhalve meter van elkaar blijven en zo een veilig dagje uit kunnen beleven. Hierin werd echter te weinig rekening gehouden met mensen met een lichamelijke beperking.

Niet vanzelfsprekend
Rob Verberne, projectleider van het Zonnebloem-project Onbeperkt Eropuit: “Een dagje uit is nu eenmaal niet voor iedereen vanzelfsprekend. De Zonnebloem spant zich al jaren in om de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking te verbeteren. Iedereen moet immers een locatie kunnen bezoeken zonder gehinderd te worden door drempels, het gebrek aan aangepaste toiletten en invalidenparkeerplaatsen en andere onhandige situaties. Iedereen moet mee kunnen doen in deze samenleving.

Samen met andere belangenbehartigers voor mensen met een beperking, onder andere het ministerie van Gehandicaptenzaken, Handicap.nl en Jongpit, maar ook ervaringsdeskundigen en ondernemers hebben we het protocol aangevuld. Die samenwerking is heel belangrijk, want op die manier kunnen we ook kennis met elkaar delen en van elkaar leren

Ervaring en kennis delen
Voor Karin Stiksma van Joint Projects, initiatiefneemster van het actieprogramma ‘ToegankelijkDagjeUit’, is die samenwerking ook heel belangrijk. “in ons land zijn veel goede initiatieven voor mensen met een beperking, maar de samenwerking en capaciteit om te lobby-en ontbreekt veelal. Daarom is het goed dat we de koppen bij elkaar steken.

Ons belang is immers hetzelfde: een veilig en toegankelijk dagje uit voor iedereen.” Naar aanleiding van deze mooie samenwerking is het idee ontstaan om een community ‘Toegankelijk-DagjeUit’ op te zetten waar alle betrokken partijen, maar ook ervaringsdeskundigen een plek krijgen om hun ervaringen en kennis te delen.

toegankelijk-en-veilig-dagje-uit_dd_25-09-2020
×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

Ik probeer je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat ik niet altijd direct kan reageren.

×