Efteling opent het inclusieve Speelbos Nest!

Op de 69e verjaardag van de Efteling, op maandag 31 mei 2021, opent Speelbos Nest! om 10.30 uur de poorten voor alle Efteling-gasten. Het Speelbos is zo gemaakt dat alle kinderen er kunnen spelen, met of zonder een beperking. Nest! is tot stand gekomen mede dankzij advies van stichting het Gehandicapte Kind en Bartiméus. Daarnaast heeft Marc de Hond – met zicht op toegankelijkheid – een belangrijke en adviserende rol gehad in de ontwerpfase van Nest! Zowel de Efteling als stichting het Gehandicapte Kind nemen deel aan community Toegankelijke Recreatie en kwamen zo met elkaar in contact. 

Puntjes op de i

Vorige week werden de laatste speeltoestellen geplaatst in Nest!. In het speelbos kunnen jonge durfals straks naar hartenlust spelen met verschillende speeltoestellen en objecten. De drakentoren met twee glijbanen, waarvan één geschikt voor kinderen in een rolstoel (na transfer), en het grote zeeschip zijn de echte eyecatchers.

Het grote zeeschip in Speelbos Nest!
Het grote zeeschip in Speelbos Nest!

In het hart van Nest! kun je wiebelen op het speeltuin waterbed dat eruitziet als een kompas. Het waterbed is gelijkvloers en zonder drempels, zodat het ook rolstoeltoegankelijk is. Rondom de speeltoestellen is inmiddels ook de speciale EPDM-vloer geplaatst, gemaakt van een zacht rubberen materiaal en in een prachtig bijpassend ontwerp.

Het wiebelende waterbed met daarachter de drakentoren met twee glijbanen.
Het wiebelende waterbed met daarachter de drakentoren met twee glijbanen.
Een speelbord
Een speelbord in Speelbos Nest!.

Sprookje ‘De redders van Ruigrijk’

Presentator en theatermaker Marc de Hond genoot met zijn gezin jarenlang van de Efteling. De inspiratie over toegankelijkheid die hij daarbij kreeg, deelde hij met de Efteling. Zodoende heeft Marc de Hond een belangrijke en adviserende rol gehad in de ontwerpfase van Nest! Andersom werd hij door de Efteling geïnspireerd tot het schrijven van een inclusief sprookje: ‘De redders van Ruigrijk’. Dit sprookje is vanaf 31 mei verkrijgbaar in boekvorm.

Stichting Natuurpark de Efteling

‘De redders van Ruigrijk’ verschijnt als prentenboek, tactiel prentenboek, voorleesboek én als animatievideo. Het tactiele prentenboek wordt gerealiseerd door Stichting PrentenboekenPlus en is vanaf dit najaar beschikbaar. Dit boek wordt speciaal gemaakt voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. In dit boek zijn namelijk de illustraties voelbaar en wordt de tekst zowel in drukletters als in braille weergegeven. 250 Scholen, die zijn aangesloten  bij Stichting PrentenboekenPus, krijgen namens Stichting Natuurpark de Efteling het tactiele prentenboek samen met het reguliere prentenboek aangeboden. Zo kunnen straks alle kinderen in de klas het inclusieve sprookje samen beleven.

 

×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

Ik probeer je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat ik niet altijd direct kan reageren.

×