Looproutes in Museum Ons’ Lieve heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft nu een Audiotour voor blinde en slechtziende bezoekers

De individuele audiotour legt nadruk op zintuiglijke beleving

Het museum heeft logische looproutes laten aanleggen door Blinkink, zodoende kunnen blinde en slechtziende bezoekers ook met hun taststok de route goed volgen.

Blinde en slechtziende bezoekers kunnen vanaf april 2022 zelf op ontdekking door Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. De speciale audiotour ‘Samen Zie Je Meer!’ is erop gericht dat zij het 17de-eeuwse grachtenpand met de verborgen kerk op zolder samen met een metgezel kunnen ervaren. Naast loopinstructies en adviezen, bevat de audiotour verhalen over de bewoners en de geschiedenis van het huis, beschrijvingen van het interieur en van bijzondere onderdelen uit de collectie. Ook zijn extra geluiden toegevoegd en worden de zintuigen tast en reuk aangesproken. Bezoekers met een visuele beperking kunnen het grachtenpand op deze manier zo optimaal mogelijk ervaren. Om de toegankelijkheid verder te verbeteren, heeft het museum door het entreegebouw looplijnen aangebracht.

Het TG Lining Team was nauw betrokken bij de uitvoering van de gidsroute. Qua vormgeving en stijl bleek op de witte ondergrond een contrasterende lijn in het zwart wel erg ‘’in het oog te springen’’.

De mooie rustige lichte omgeving van het entreegebouw vroeg om een subtielere aanpassing en daarom heeft het Museum gekozen voor onze grijze Blinkink geleidelijnen en noppenvariant.

De hoekpunten in de route zijn vrijgehouden zodat er een zogenoemnde attentiemarkering ontstaat. Gevaarlijke locaties rondom de route, zoals trapgaten zijn voorzien van waarschuwingsmarkeringen – noppenvelden- bovenaan de trappen.

De route loopt vanaf de entreebalie via de lift naar de kelder het Museum in via de lift naar de 2e en 1e verdieping van het entreegebouw, naar het museumcafé .

Voordat je via de kelder onder de Heintje Hoekssteeg doorloopt naar de schuilzolder wordt je eerst geleidt langs de indrukwekkende maquette van het monumentale pand.

Maquette geopend door Hannes Wallrafen (Stichting Geluid in Zicht)

Betrokken partijen gidsroute o.a. Trees van Mansfeld (Coördinator toegankelijkheid Museum Op Solder), Tamar Grahmbeek (projectleider geleideroutesystemen TG Lining en Blinkink)

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een voormalige schuilkerk.

Gelegen in de binnenstad van Amsterdam, op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg.

Adres: Oudezijds Voorburgwal 38-40, 1012 EH Amsterdam

×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

Ik probeer je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat ik niet altijd direct kan reageren.

×