Manifest toegankelijke festivals gelanceerd

Dutch Grand Prix en Zwarte Cross deze zomer toegankelijk

Alle toonaangevende festivals in Nederland moeten binnen vijf jaar toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Dat staat in het manifest “Onbeperkt Feest!” dat vandaag wordt gelanceerd. HandicapNL roept samen met de stichting NRPU en koplopers uit de sector iedereen op het manifest te ondertekenen. Onder meer Zwarte Cross, Dutch Grand Prix (Formule 1 Zandvoort) en Straf_Werk Festival steunen het manifest. Zij zijn deze zomer een fieldlab voor inclusie, met toegankelijke faciliteiten en een pop-up overnachting mét verzorging. 

Handicap (g)een bezwaar

Tot op de dag van vandaag is het niet vanzelfsprekend dat mensen met een handicap onbezorgd kunnen genieten van een festival, al helemaal niet een heel weekend lang. Een ontoegankelijk terrein, geen toereikende (sanitaire) voorzieningen en geen aangepaste overnachtingsmogelijkheid zijn helaas nog de standaard. Uit onderzoek van het SCP dat vandaag verscheen, blijkt dat slechts een kwart van de mensen met een ernstige handicap regelmatig eropuit gaat, naar bijvoorbeeld een museum of attractie.  Rob Langenberg, Head of Event Operations van Dutch Grand Prix: “Hoe meer ik te weten kwam over de barrières om een evenement te bezoeken voor mensen met een handicap, hoe bewuster ik werd dat zij praktisch nooit dezelfde beleving krijgen als andere bezoekers. Waarom niet? Iedereen moet genieten van de geneugten van het leven, met of zonder handicap.“

5 Fieldlabs voor inclusie

HandicapNL en NRPU gaan in augustus en september vijf fieldlabs voor inclusie organiseren. Op Straf _Werk Festival, Mañana Mañana, Dutch Grand Prix, Surfana en Zwarte Cross maken zij het event toegankelijk én gaan ze ervaringen opdoen om het een volgende keer nog beter te doen. Deze best practises zijn voorbeelden voor andere organisatoren. De fieldlabs worden nu nog bekostigd door bijdragen van donateurs en sponsoren, maar moeten over een aantal jaar een normaal onderdeel van elke festivalorganisatie zijn.

Een groot gemis

“Een festivalbeleving is enorm belangrijk in vriendschappen, maar ook in het geluk van mensen. Ga maar na hoe naar het ontbreken van festivals het afgelopen jaar geweest is voor velen. Dat gemis hebben mensen met een handicap al jaren, en daar willen wij vanaf”, aldus Jeroen van de Koppel van HandicapNL. De initiatiefnemers roepen iedereen op het manifest “Onbeperkt Feest!” te ondertekenen op handicap.nl/toegankelijke-festivals

Grote steun voor toegankelijkheid

Uit onderzoek van Kien in opdracht van HandicapNL dat gisteren verscheen, blijkt dat 79,7% van de Nederlandse bevolking vindt dat festivals en evenementen standaard toegankelijk moeten zijn voor mensen met een handicap.

HandicapNL is een van de deelnemers van onze community van het eerste uur. Vanuit de community Toegankelijke Recreatie onderschrijven we dit manifest van harte.

Foto: NRPU

×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

Ik probeer je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat ik niet altijd direct kan reageren.

×