Meer muziekfestivals toegankelijk voor bezoekers met beperking  

Concert at Sea en HandicapNL slaan handen ineen 

ODIJK – Na de Dutch Grand Prix en de Zwarte Cross, worden ook muziekfestivals Concert at Sea en STRAF_WERK toegankelijker voor mensen met een beperking. Dat heeft HandicapNL maandag bekendgemaakt, de organisatie die dit samen met de festivals voor elkaar kreeg. ‘Na twee jaar corona is het festivalseizoen weer losgebarsten en dat willen we met iedereen vieren!’

Bezoekers met een handicap op een festivalterrein zijn eerder uitzondering dan regel. Terwijl er zo’n 1 miljoen mensen met een beperking zijn, die wel naar een festival zouden willen, maar niet kunnen. ‘Het is overduidelijk tijd voor aanpassingen’, zegt HandicapNL-woordvoerder Jeroen van de Koppel. ‘Van parkeerterreinen tot doventolken en een aangepaste camping. Steeds meer festivals worden stap voor stap toegankelijk voor iedereen.’

Racefans met een handicap 
HandicapNL trapte de campagne #OnbeperktFeest in 2019 af op de Zwarte Cross. Vorig jaar volgde de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix. In Zandvoort bouwde het festival samen met HandicapNL een pop-upzorghotel voor zo’n 100 gasten per nacht, maakte het terrein toegankelijk en ontving in totaal bijna 600 racefans met een handicap.

Deze zomer wordt ook Concert at Sea toegankelijker voor mensen met een beperking. Net als bij de Dutch Grand Prix, komt er op de Brouwersdam een toegankelijke tribune, aangepast sanitair en een speciale ruimte om op adem te komen. Tientallen vrijwilligers van HandicapNL zorgen voor de nodige zorg en ondersteuning. House- en technofestival STRAF_WERK in Amsterdam zorgt voor speciale parkeerplaatsen, een rust- en relaxruimte en ook een aangepaste website voor mensen met een visuele beperking.

Binnen drie jaar overal onbeperkt feesten 
Binnen drie jaar wil HandicapNL ervoor zorgen dat alle toonaangevende festivals in Nederland toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit is mogelijk door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Onder meer ADE (Amsterdam Dance Event) Green, de conferentie voor duurzaamheid, innovatie en sociale verandering binnen de muziek- en evenementenindustrie, wil zich aansluiten bij de Onbeperkt Feest missie.

Van de Koppel: ‘De Dutch Grand Prix en de Zwarte Cross waren uitstekende voorbeelden voor andere festivals om van te leren. Zodat het over een paar jaar op elk festival onbeperkt feest is!’

Testteam
Samen met Nationale Vereniging de Zonnebloem zet HandicapNL de komende drie jaar een speciaal testteam in. Een groepje mensen met een handicap gaat proefdraaien op een festival en verslag uitbrengen van wat er al wel en nog niet goed is geregeld. Daaruit komen concrete punten waarmee een festival aan de slag kan om toegankelijk te worden.

Tickets
Tickets voor STRAF_WERK en de Dutch Grand Prix voor mensen met een beperking zijn vanaf medio mei te koop via de festivalwebsites. Daar kunnen bezoekers ook hun zorgwensen aangeven.

×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

Ik probeer je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat ik niet altijd direct kan reageren.

×