Toegankelijk strand

Onze Rebel Pia Hendriks maakt zich hard voor een toegankelijk strand. Dat slaat aan bij veel gemeenten en paviljoenhouders. Neem ook een kijkje in onze Kennisbank waar het overzicht van Pia in opgenomen is.

Bron: de Zonnebloem.

Een rolstoel mag geen belemmering zijn voor een dagje naar het strand, vindt Pia Hendriks. Daarom houdt de Eindhovense sinds 2018 een overzicht bij van de toegankelijkheid van stranden voor mensen met een beperking.

Een week Zeeland heeft Pia Hendriks goed gedaan. Het zand, de wind, de geur van de zee: ze knapt er altijd weer van op. Dat gevoel gunt ze iedereen. De zee werkt helend, Pia is daarvan overtuigd. Maar ze weet ook dat mensen in een rolstoel soms terughoudend zijn. Je weet immers nooit welke onverwachte situaties je tegenkomt. Haar overzicht met beschikbare faciliteiten kan helpen een ‘vriendelijk’ strand uit te zoeken. “Ik garandeer niet dat je geen belemmeringen tegenkomt. Een strand kun je niet asfalteren. Maar hiermee hebben de mensen wel houvast.”

Overal welkom
Ze is al drie jaar met de lijst bezig. Steeds weer actualiseert ze haar overzicht. Soms na eigen waarneming, vaak ook omdat ze inmiddels een netwerk heeft opgebouwd van mensen die haar informeren. Om maar met het goede nieuws te beginnen: Pia voelt zich overal welkom. “Ik zie vooruitgang, absoluut. Gemeenten en paviljoenhouders denken na over de toegankelijkheid van het strand voor mensen in een rolstoel. Tegelijkertijd ben ik ongeduldig. Twee elektrische strandrolstoelen in Noord-Holland vind ik wat weinig, om maar een voorbeeld te noemen.”

Begrip
Het maakt haar niet boos. Integendeel. Komt ze ergens verbeterpunten tegen, dan geeft ze die door aan de verantwoordelijken. “In het aangepaste toilet van een strandtent stonden stoelen, waardoor ik er amper gebruik van kon maken. Ik hoop dan dat het na mijn melding geregeld wordt. Ik ben vooral heel blij dat zo’n toilet aanwezig is. Moet ik dan boos worden op de eigenaar? Daarnaast zijn aanpassingen niet altijd goedkoop. Daar heb ik ook wel begrip voor.”

Strandrolstoelen
Dankzij Pia’s overzicht weten de mensen waar ze aan toe zijn als ze eropuit trekken. “Ik raad iedereen aan om regelmatig naar het strand te gaan. Je wordt er vrolijk van. Het is misschien niet overal perfect, maar een dagje naar zee geeft echt meerwaarde aan je leven. Met je eigen rolstoel door het zand gaat niet. Maar er kan heel veel wel. Op de Waddeneilanden zijn de afgelopen jaren heel veel elektrische strandrolstoelen bijgekomen. Daarmee kom je overal. Steeds meer stranden hebben matten waarover je met je eigen rolstoel tot aan het water kunt rijden. Ik heb ze gezien in Vlissingen, Domburg, ’s-Gravenzande, Zandvoort, om maar wat plaatsen te noemen. In Katwijk zijn betonnen paadjes aangelegd. Een hele mooie ontwikkeling.”

Financiering
Het liefst zou Pia alle stranden jaarlijks bezoeken om met eigen ogen te zien hoe de situatie is. Dat lukt haar helaas niet, en daarom doet ze veel navraag per telefoon en mail. “Daarnaast houd ik contact met mensen die op het strand werken en rolstoelgebruikers uit de buurt. Zij helpen me de lijst actueel te houden.” De komende jaren verwacht Pia meer verbeteringen. “Er moeten organisaties bereid zijn om ze te financieren. Zo heeft in Schagen de ouderenvereniging flink haar best gedaan. Hoe meer mensen met een beperking er naar het strand gaan, hoe meer aandacht er ook voor toegankelijkheid zal zijn. Ook daarom is het belangrijk dat we gewoon gaan.”

Bekijk het overzicht met toegankelijkheid van de Nederlandse stranden

Vallen je bepaalde zaken op als je op het strand bent? Mail Pia via [email protected] en help haar het overzicht actueel te houden.

×

Hallo!

Vind je het makkelijker om je vraag via WhatsApp te stellen?

Ik probeer je bericht zo snel mogelijk te beantwoorden, maar hou er rekening mee dat ik niet altijd direct kan reageren.

×